Asiaa huippukylmähoitolaitteiden käytöstä

20.04.2017 12:45

Miksi ammattivalmentajan tulee käyttää luokiteltuja huippukylmähoitolaitteita

Kylmähoitoja eri muodoissaan käytetään laajalti eri tarkoituksiin ihmisten ja eläinten hoidossa. Hoitotekniikat vaihtelevat perinteisistä kudosta viilentävistä hoidoista (esimekiksi kylmägeelit, kylmä vesi, jää, kylmä ilma) huippukylmähoitoihin (kylmäaineena hiilidioksidi tai typpi), joilla voidaan aktivoida elimistön omia hoitovaikutuksia tai haluttaessa jopa tuhota kudosta.

Kylmähoidon on sekä tutkimuksissa että käytännön hoitotyössä todettu vaikuttavan parantavasti erilaisissa sairaus- ja vammatilanteissa. Hoidoilla voi kuitenkin olla hoitajille ja potilaille myös haittavaikutuksia, jotka yleensä johtuvat rikkoontuneista välineistä tai vääristä hoitotavoista. Tämän vuoksi huippukylmähoitolaitteet valmistetaan ammattilaisten toimesta kansainvälisten viranomaisten valvomana. Huippukylmälaitteet myös luokitellaan hoitolaitekategorioihin arvioitujen riskien ja ominaisuuksien mukaisesti. Viranomaisvalvonta koskee myös huippukylmälaitteiden rakentamiseen käytettäviä materiaaleja ja komponentteja sekä laitteiden käyttäjille annettavaa turvallisuus- ja käyttökoulutusta.

Hiilidioksidia kylmäaineena käyttävän laitteen turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi kontrolloitu kylmyystaso, kidesuihkun paineen hallinta sekä hoidettavan kudoksen lämpötilan seurantaan tarkoitettu lämpömittari. Turvallisuuden lisäksi kaikki mainitut komponentit ovat oleellisia haluttujen hoitovasteiden saavuttamiseksi.

Puutteellisten hoitovasteiden lisäksi luokittelemattomien laitteiden myyminen tai käyttäminen eläinten hoitoon on eettisesti arveluttavaa. Tietoon on tullut tapauksia, joissa luokittelemattomat laitteet ovat aiheuttaneet paleltumavammoja hevosille. Asioita ei vielä ole käsitelty iltapäivälehtien lööpeissä tai sosiaalisessa mediassa, mutta jos trendi jatkuu tämäkin todennäköisesti tapahtuu. Hoitovahinko, kuten paleltumavamma, voi luonnollisesti tapahtua myös luokiteltua laitetta käytettäessä mutta vahingon sattuessa käyttäjä ja potilas ovat turvassa käytetyn laitteen osalta esimerkiksi korvaustapauksissa vakuutusyhtiöiden kanssa. Toistaiseksi tietoon ei ole tullut paleltumista hevosilla luokitelluilla laitteilla hoidettaessa.

Ominaisuus luokittelemattomassa laitteessa

Seuraus

Vaatimuksiin soveltumattomat komponentit ja materiaalit.

Suuri rikkoontumis- ja vahingonaiheutumisvaara

Vääränlainen laitteen suunnittelu, rakenne ja toiminta

Kontrolloimaton hoitotapahtuma

Ei asiantuntemusta eikä kokemusta hoitojen periaatteesta tai tavoitteista

Kouluttamaton käyttö – hoitovahingot, tehottomat hoidot

Ei turvaominaisuuksia, esim. lämpömittari / lämpötilan merkkivalo

Kudoksen tuhoontuminen

Ei voi toteuttaa hoitoa oikealla tavalla

Vajavaiset hoitovasteet

Ei hoitolaiteluokitusta (esim. CE-merkki tai EU-direktiivi 93/42 mukaisesti Medical Device IIa)

Ei kontrollia eikä seurantaa, ”villi länsi” vaarallinen koko hevosurheilun julkisuuskuvalle. Laitteita ei saa myydä ilman CE-merkintää.

Vuosittainen hoitolaitteen laatua ja turvallisuutta koskeva riskianalyysi (n. 200 yksityiskohtaista kohtaa esim. seuraavilta alueilta käyttöturvallisuus, sähkö / elekromagneettinen säteily, hoitovasteet, ohjeiden vastainen käyttö, ympäristö, jne)  ja laitteen muutosanalyysi puuttuu.

Laite sopimaton hoitokäyttöön.

Pääyhteistyökumppanit

logo_toto.pnglogo_st1.pnglogo_agrimarket_racing.pngHu-7o-logot.pnglogo_lvi_vallo.jpgsiipiveikot_logo.pnglogo_biofarm.pnglogo_blackhorse.pngtilitoimisto-ollikainen.pngvermo.pnguusi hippos.pnglogo_allomeera2.pngwahlsten 1918.png

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.