Julkilausuma 12.9.2014

12.09.2014 16:54

Luottamus palautettava alalle pikaisesti

Tässä kirjoituksessa sanotaan ääneen se, mitä laajasti puhutaan kulisseissa, muttei ehkä kovin suoraan ole aiemmin ääneen lausuttu. Hevosenomistajilla, valmentajilla ja kaikilla alalla toimivilla on yhteinen huoli hienon lajimme vallitsevasta tilanteesta. Olemme sillä kipupisterajalla, että pikaiset muutokset alan sisällä ovat välttämättömiä ja päätöksenteko tarvitsee johtajuutta ja koviakin ratkaisuja.

Valmentajien asiakkaat eli hevosenomistajat vähenevät, työpaikkoja katoaa, kasvatus näivettyy ja toimijoiden aika menee pitkälti tilanteen surkutteluun. Huoli ja epävarmuus ovat voimakkaasti läsnä arjessa. Luottamus ja usko päättäjiin on mennyt. Koetaan ettei kenttää ymmärretä siitäkään huolimatta, että laaja harrastajapohja ja vahva ammattimainen osaaminen yhdessä on alamme vahvuus ja voimavara, jota voisi hyödyntää nykyistä voimakkaammin mm. uusasiakashankinnassa. Mm. raviliiga on osoittanut, että kiinnostus hevostaloutta kohtaan ei ole suinkaan kadonnut. Tuore 3-vuotiaiden Euroopan mestaruus osoittaa myös ettei suomalainen hevosmiestaitokaan ole kadonnut.  Luottamuksen palauttamiseksi ollaan tilanteessa, jossa vaaditaan laajoja ja välittömiä toimia.

 

Suomen Hippos ry:n päätöksentekojärjestelmät ovat vanhanaikaisia:

Mielestämme Suomen Hippos ry:n toiminta on saneerattava. Henkilökunnan tehtävät on läpikäytävä ja päivitettävä vastaamaan tämän päivän tarpeita. Tämä vaatii organisaatiojohtamista ja talousosaamista. Yhteistyömahdollisuudet välttämättömien tehtävien hoitamiseksi on kartoitettava alan hevosjalostusliittojen ja raviratojen kanssa ja hyödynnettävä mahdollisuuksien mukaan myös  oppilaitosten resursseja entistä enemmän. Yhdistyksen säännöt on päivitettävä ja päätöksenteko saatava tehokkaammaksi ja nopeammin muuttuviin tilanteisiin reagoivaksi.

 

Hevosurheilulehti Oy:n tuottama lehti ei palvele hevosista kiinnostuneita riittävästi:

Hevosurheilu-lehti on alan toimijoille erittäin tärkeä motivaattori. Oman hevosen voitosta luettu raportti auttaisi jaksamaan pitkään myös 'kuivina kausina'. Lehti on saatava toimituksellisesti pikaisesti alaa paremmin palvelevaksi ja menetetyn lukijakunnan luottamus palautetuksi. Osakeyhtiön talous on läpikäytävä tarkasti ja toimintoja tehostettava myös henkilöstöresurssien osalta. Osakeyhtiön palkkakustannukset ovat nousseet tasaisesti jo pidemmän aikaa selvästi inflaatiota tai yleistä palkkakehitystä kovempaa vauhtia. Lehden teossa voi hyödyntää lukuisia alalla toimivia 'freelancereita', jotka tekevät paikallisesti artikkeleita minimaalisin kustannuksin, joten tehostusmahdollisuuksia on mielestämme olemassa.

 

Peliyhtiön strategiset toimenpiteet eivät nauti pelaajien eivätkä alan luottamusta:

Fintoto Oy:n toiminnan onnistuminen on lukujen valossa erittäin merkittävässä roolissa koko alan kannalta. Jos ratojen sponsorituotot nousevat vaikka 10 %, tai joku rata kerää muutaman euron sisäänkirjoitusmaksua, se ei näyttele kovin suurta roolia kokonaisuudessa mikäli Fintoton alalle hankkima kate sukeltaa. Yhtiön tulos paranee yksinkertaisesti myyntiä lisäämällä ja kuluja karsimalla. Tähän asti tehdyt strategiset valinnat ja ns. tiedolla johtamisen tie on jo nähty. Fintoton on nostettava pää pensaasta ja lopetettava kilpipuolustus ja innovoitava uusia tehokkaita toimintamalleja. Esityksemme on seuraava: Pelaajien luottamus yhtiötä kohtaan on palautettava ja siihen pääkeinona on helppojen pelimuotojen peliehtojen parantaminen. Tämä muutos voidaan katsoa  markkinointitoimenpiteeksi tämän päivän peleistä kiinnostuneille ihmisille.

Kivijalkamyynnin parantamiseksi vaaditaan entistä helpompi tuote uusasiakkaille ja samanaikaisesti asiamiespisteiden määrän raaka karsiminen jäljelle jäävien pisteiden yrittäjien menestyksen turvaamiseksi. Myös asiamiespalkkioita tulee tarkastaa ns. valmispelien osalta. Kun tuote on hyvä, ja myyntityö on motivoivaa ja yrittäjiä palkitsevaa, niin myyntiä myös saavutetaan (ja myyntipäätteiden käytön hallinta volyymien kasvaessa myös paranee). Aluepeli tulee siirtää ratojen vastuulle välittömästi ja tämän johdosta myynti- ja markkinointiorganisaation koostumus tulee tarkastaa. Lisäksi tulee tehdä rankat saneeraustoimet myös TV-puolelle.

Asiakashankintaan tulee mennä hevonen eikä peli edellä hyödyntäen alan vahvuuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia. Fintoto Oy:n kulut muutamassa isoimmassa kulusegmentissä (palkka, myynti, tv, tietoliikenne, muiden kulujen muut kulut?, ajoneuvo-, laitteisto- ja matkakulut. ovat julkisten tilinpäätöstietojen perusteella kasvaneet vuodesta 2006 vuoteen 2012 noin 8,5 miljoonaa euroa eli kaksinkertaistuneet (2006: 8,35 milj., 2012: 16,72 milj.). Tämä kulujen kasvu olisi vaatinut yli 40 miljoonan euron lisämyyntiä, jotta tällaiseen oli ollut varaa. Vaikka osa tästä kulujen kasvusta on ns. inflaatiomuutosta, eivät tehdyt resurssoinnit/investoinnit ole millään muotoa tuottaneet siten kuin niiden pitäisi. Tiettyjä johtopäätöksiä olisi syytä tehdä heti.

 

Raviradat:

Konsulttiselvityksessä havaittuja asioita tulee viedä pikaisesti eteenpäin. Ratojen tulee löytää ehdottomasti yhteistoimintamalleja, yhteishankintojen ja sopimusten kautta sekä myös henkilöstön yhteiskäytön osalta. Kilpailupäivien vähentämisen, kausiluontoisemman kilpailutoiminnan myötä ja yhdessä kesäratojen paremman hyödyntämisen kautta säästöjä on varmasti saavutettavissa monellakin saralla. Niin kilpailusihteerien, toimitusjohtajien kuin myynnin saralla. Aluepelin kehittämisen siirtäminen ratojen vastuulle mahdollistaa myös henkilöstön tehtävänkuvien tarkastamisen tätä päivää vastaavaksi. Ratojen hallitusten on hyväksyttävä realiteetit ja löydettävä toimivan johdon kanssa muitakin tehostamiskeinoja  kuin sisäänkirjoitusmaksut tai ns. pienien häntärahojen leikkaukset.

 

Näillä toimenpiteillä negatiivinen mieliala saadaan pysäytettyä, palkintoja saadaan korotettua sekä rakenteiden murtuminen estetään. Eli luottamus palautetaan!

 

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n ja Suomen Ravivalmentajat ry:n psta:

Seppo Ranta-Ruona, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n puheenjohtaja,

Markku J. Jääskeläinen, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n varapuheenjohtaja

Simo Jalava, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n hallituksen jäsen

Mitja Nummenmaa, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n toiminnanjohtaja

Tuomo Ojanperä Suomen Ravivalmentajat ry:n puheenjohtaja

Ari Hartikainen, Suomen Ravivalmentajat ry:n hallituksen jäsen

Tuomo Pekonen, Suomen Ravivalmentajat ry:n toiminnanjohtaja

Pääyhteistyökumppanit

logo_toto.pnglogo_st1.pnglogo_agrimarket_racing.pngHu-7o-logot.pnglogo_lvi_vallo.jpgsiipiveikot_logo.pnglogo_biofarm.pnglogo_blackhorse.pngtilitoimisto-ollikainen.pngvermo.pnguusi hippos.pnglogo_allomeera2.pngwahlsten 1918.png

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.