Onnistunut seminaari Vierumäellä

08.11.2017 12:24

Uskalla, arvosta, yllätä 
– Mitä uutta hevosalalla -seminaarissa käärittiin hihat

Hevosalan palvelu- ja tuoteinnovaatioihin keskittynyt Mitä uutta hevosalalla – tapahtuma keräsi yli 120 alan ammattilaista Vierumäelle 3.-4. marraskuuta. Tapahtuma kumosi kerralla mielikuvat siitä, etteikö innovaatioita osattaisi hyödyntää hevosalan arjessa.  Mato Valtonen kannusti rohkeuteen toteuttaa hullujakin unelmia.

Musiikki- ja liike-elämästä tunnettu Mato Valtonen kehotti yllättämään, hulluttelemaan ja ennen kaikkea aloittamaan.  Juhlavuoden kärkitempausta Hevoset Kaivarissa – tapahtumaa hän piti hyvänä esimerkkinä hulluttelusta. Uskalluksesta tehdä erilaisia asioita syntyy ilmiöitä ja brändejä. Suomen menestyneimmät brändit ovat toden totta vaatineet rohkeutta: kärkinä muumit ja joulupukki.

-          Hulluus on työkalu. Hullut vie maailmaa eteenpäin, viisaat pitää sitä vaan pystyssä, jyrisi Valtonen.

-          Yllätä joku! Isoin juttu on tekemisen aloittaminen, joten käärikää hihat. Siitä alkaa luovuus ja maailma muuttuu.

Tärkeintä on yrittäminen. Epäonnistuminen on sallittua, jopa suotavaa. Valtonen kannusti myös luottamaan intuitioon.

-          Sattumalle kannattaa antaa tilaa, itsekin olen tehnyt isoja ratkaisuja täysin tunneperäiseltä pohjalta. Elämän ei pidä ole liian totista. Pitäkää hauskaa! Tulevaisuuteen ei kävellä takaperin, Valtonen kannusti hevosyrittäjiä. 

Innovaatioilla euroja ja profiloitumista hevosyrityksiin

Kaisa Tupamäki-Kukkamo kertoi käytännönläheisesti, kuinka Stall Blombacken toiminnassa on hyödynnetty innovaatioita. Kyseessä on vuonna 2015 Mikkelissä Veikan kartanossa aloittanut hevoskuntoutus- ja kartanopalveluita tarjoava yritys. Yrittäjäpariskunnan Kaisa Tupamäki-Kukkamon ja Vesa Kukkamon tavoitteena on rakentaa monipuolinen palveluyritys, jonka ytimessä ovat hevoset ja kartanomiljöö, erilaisia innovaatioita hyödyntämällä.

Yrityksessä on otettu rohkeasti käyttöön hevosten valmennuksen ja kuntoutuksen etäseurantajärjestelmä omistajille ja valmentajille sekä lähdetty rakentamaan uudenlaisella konseptilla elämyksellisiä hevoskimppoja.

-          Innovaatiot ovat auttaneet meitä rakentamaan monipuolista ja kasvavaa liiketoimintaa hevosimagon ympärille, Tupamäki-Kukkamo summasi ja jatkoi:

-          Hevonen on mitä loistavin markkinointiväline ja brändin ydin.

 

Erilaiset innovaatiot herättelivät

Seminaari keräsi lähes 30 näytteilleasettajaa esittelemään tuotteitaan tai palveluitaan. Näytteilleasettajille varatussa tilassa pystyi tutustumaan tarjontaan tarkemmin, seminaarissa kuultiin lyhyet esittelyt aihepiireittäin. Konsepti näytti toimivan, sillä ständeillä riitti kiinnostuneita ja iloinen puheensorina täytti tilan.

Yhtenä hyvänä käytäntönä esitteli Monika Korpikangas-Salonius tilaisuudessa suomalaista NoShout - ääniyhteyslaitetta. Laite mahdollistaa ääniyhteyden ratsastajan ja valmentajan välillä pitkälläkin kantomatkalla. Tuotetta on saatavilla useilla eri ominaisuuksilla muun muassa kaiuttimiin yhdistettävänä ja kahdensuuntaisella äänellä. Laitteesta on kehitetty versiot kuulo- ja näkövammaisille.

-          Tuote mahdollistaa ratsastajalle keskittymisen ratsastamiseen, eikä valmentajan tarvitse huutaa koko aikaa. Jatkuvasti kehitetään tuotetta lisää ja kuunnellaan mitä asiakkaat haluavat, tuotteen kehittäjä Korpikangas-Salonius kertoi.

Yhtenä palveluinnovaation esittelijänä oli Niina Kirjorinne, joka kouluttautuu parhaillaan Englannissa eläinfysioterapeutiksi. Käytännössä hän toimii linkkinä valmentajan ja eläinlääkärin välissä.

-          Ratkon liikkeeseen ja hevosen kehon käyttöön liittyviä ongelmia ja annan työkaluja miten voidaan ennakoida ongelmia, sanoi Kirjorinne.

Lauantaina raviurheilun ajankohtaisosiossa kuultiin ajatuksia asiakasturvallisuudesta, omistajuudesta ja Suomen Hippoksen tulevaisuuden linjauksista. Raviurheilun nuorisotyö ja vakuutusturva puhuttivat tilaisuudessa. Suomen Ratsastajainliiton osiossa käytiin lauantaina läpi vuonna 2018 voimaan astuva tallijärjestelmäuudistus. Lisäksi kuultiin Hopoti - tuntivaraus- ja toiminnanohjausjärjestelmästä ja hevosen lannan hyötykäytön mahdollisuuksista.

Tilaisuuden järjesti HAMKin, Hippoliksen ja Luken Uudistuva hevostalous –hanke yhteistyössä Suomen Hippoksen, Suomen Ratsastajainliiton sekä Ravivalmentajat ry:n kanssa.

Luentomateriaalit löytyvät kotisivuilta www.hippolis.fi/uusihevostalous ja videotallenteet Uudistuva hevostalous-kanavalla YouTubesta. 

Lisätietoja: 
Anne Laitinen, Hippolis, anne.laitinen@hippolis.fi, puh. 040 7660 830 
Sirpa Pussinen, HAMK, sirpa.pussinen@hamk.fi, puh. 050 574 9207

Uudistuva hevostalous-hankkeen toteutuksesta vastaa Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Luken ja Hippoliksen kanssa. Hanke on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta/ Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014-20).

Pääyhteistyökumppanit

logo_toto.pnglogo_st1.pnglogo_agrimarket_racing.pnglogo_custom.pngHu-7o-logot.pnglogo_lvi_vallo.jpgsiipiveikot_logo.pnglogo_biofarm.pnglogo_blackhorse.pngtilitoimisto-ollikainen.pngvermo.pnguusi hippos.pngsavon_elainsairaala.pnglogo_allomeera2.pngHevari logo.png

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.