Toiminnanjohtajalta: Opetuslähdöt ja Hippos-sarjat

19.02.2018 06:59

Opetuslähtöjen paluu

Vuoden 2018 alusta ravien sarjatarjontaan ovat tulleet Hippos-sarjat 3-vuotiaille lämminverisille ja 4-vuotiaille suomenhevosille. Hippos-sarjat liittyvät Suomen Hippoksen tekemään uudistukseen, jossa opetuslähdöt sekä nuoret radalle -lähdöt lakkautettiin vuoden vaihteessa. Uudessa mallissa 600 euron suuruisen korvauksen saa, mikäli suorittaa 3-vuotiaalla lämminverisellä tai 4-vuotiaalla suomenhevosella hyväksytyn koelähdön 31.5. mennessä.

Päätös opetus- ja nuoret radalle -lähtöjen lopettamisesta aiheutti sinällään jo kummastusta viime syksynä. Iloksemme olemme saaneet kuitenkin huomata, että asiassa on nyt tapahtumassa parannus ja ainakin opetuslähdöt ovat palaamassa ravien sarjatarjontaan – joskaan niistä ei enää makseta palkkiota.

Uusien opetuslähtöjen kohdalla voidaankin ehkä puhua paremmin takavuosien rutiinilähdöistä, sillä niissä ei varsoja hyväksytä tai hylätä suorituksistaan. Vaikka palattiin ainakin osittain vanhaan, niin samalla kuitenkin katsottiin kohti tulevaisuutta.

Opetuslähdöt ovat tärkeitä askelmia ravihevosen polulla. Niiden kautta nuoret hevoset saavat kokemusta kilpailunomaisista tilanteista ja hevosten omistajat pääsevät näkemään suojattejaan monesti ensi kertaa tositoimissa kaviouralla.

Opetuslähdöt palvelevat niin varsojen kehitystä kuin valavat usein uskoa niiden omistajiin siitä, että taloudelliset panostukset ovat tuoneet jo tulosta. Jälkimmäisen merkitystä ei pidä mitenkään väheksyä - varsinkaan aikana, jolloin esimerkiksi kimppaomistamista pyritään voimakkaasti kehittämään.

Toimivatko sarjamääritykset?

Toinen keskustelua herättänyt asia uudistuksessa ovat Hippos-sarjojen korkeat sarjamääritykset. Lämminverisillä sarjat on Suomen Hippoksen taholta päätetty enintään 2500 euroa ja enintään 7500 euroa ansainneille, suomenhevosilla enintään 2000 euroa ja enintään 5000 euroa voittaneille.

Epäilyksiä määritysten toimivuudesta on esitetty laajalti valmentajien ja ravien järjestäjien keskuudessa. Niitä ei nähdä toimivina, sillä sarjamääritysten epäillään pelottavan pois muun muassa starttaamattomia, uraansa aloittelevia varsoja. Näitä vastaan kun saattaa tulla jo selkeästi enemmän rutiinia omaavia, ja hieman jo menestyneitäkin hevosia. Esimerkiksi kynnys ilmoittaa 0 euroa ansainnut suomenhevonen enintään 2000 euroa voittaneiden lähtöön voi olla monelle valmentajalle turhan suuri.

Hippos-sarjojen perusajatus, omille ikäluokille rajatut lähdöt, on erittäin kannatettava ja suunta on tässä suhteessa oikea.

Todelliseksi ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, että lähtöihin ei uskalleta ilmoittaa hevosia korkeiden sarjamääritysten vuoksi ja näin ollen ne jäävät tyngiksi tai menevät kokonaan peruutukseen. Tämä voi olla valitettavaa todellisuutta varsinkin sellaisilla alueilla, joilla ei ole suuria varsavalmentajia ja valmennustoiminta lähtee muutenkin enemmän harrastajapohjalta.

Suomenhevosten puolella "nappisarjojen" etsintä nuoren aloittelevan hevosen kanssa voi myös korostua ehkä lämminverisiäkin herkemmin, ja tämä saattaa näkyä myös Hippos-sarjojen suosiossa.

Alkuvuoden ensimmäisten Hippos-sarjojen osanottajamenestys ei ole päätä huimannut. Kolmeen ajettuun lähtöön on ilmoitettu yhteensä 15 hevosta. Kuopiossa 18.1. ajettavaksi aiottu Hippos-sarja meni peruutukseen, kun siihen ei ilmoitettu yhtään lämminveristä. Helmikuun alussa Kuopiossa oli tarkoitus ajaa myös suomenhevosten Hippos-sarja, mutta sekin saatiin pyyhkiä yli, kun mukaan ilmoitettiin ainoastaan kolme varsaa.

Suomen Hippoksen tavoitteena on ajaa tänä vuonna noin 50 Hippos-sarjaa, mutta alkukangertelujen perusteella se voi olla kovan työn takana.

Sarjamääritysten korkea taso voi tulla vastaan erityisesti kesällä, jolloin mukana on jo startanneita ja selkeästi enemmän kokemusta omaavia varsoja. Ja taas kääntäen toisinpäin: Ajetaanko jo lähemmäs 7500 euron ylärajaa tienanneilla lämminverivarsoilla kilpaa ravien tavallisella palkintotasolla ajettavissa Hippos-sarjoissa vai koitetaanko niillä mielummin ajaa isommasta rahasta varsinaisissa ikäluokkalähdöissä?

Raviratojen sarjojen laatimisesta vastaavilla kilpailusihteereillä on yleensä hyvä tuntuma siitä, millaisia hevosia alueella on ja miten lähtöjen sarjamäärityksiä tulisi suunnitella, jotta lähdöistä tulisi mahdollisimman täysiä. Tätä osaamista kannattaisikin hyödyntää myös Hippos-sarjojen suunnittelussa, jotta niistä saadaan irti täysi hyöty.

Kevään ja kesän lähestyessä keskusjärjestön tulisikin seurata Hippos-sarjojen suosion kehittymistä herkällä korvalla. Mikäli hevosten määrä ei lähde alkuvuoden lukemista nousuun tai lähtöjä menee enenevissä määrin peruutukseen, on syytä miettiä muutoksia. Tynkälähdöt tai peruutetut sarjat eivät ole kenenkään etu.

Sarjamääritysten muuttaminen myöhemminkään tilanteen niin vaatiessa ei ole arvovaltatappio, se on puhdasta maalaisjärjen käyttöä.

Mikko Korpela

Pääyhteistyökumppanit

logo_toto.pnglogo_st1.pnglogo_agrimarket_racing.pngHu-7o-logot.pnglogo_lvi_vallo.jpgsiipiveikot_logo.pnglogo_biofarm.pnglogo_blackhorse.pngtilitoimisto-ollikainen.pngvermo.pnguusi hippos.pnglogo_allomeera2.pngwahlsten 1918.png

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.