Valmentaja - oletko tarkastanut kilpakärryjesi kunnon hiljattain?

04.06.2018 12:05

Kilpakärryjen kilpailukuntoisuus on merkittävä ravikilpailujen turvallisuuteen vaikuttava tekijä. Aika ajoin olisikin hyvä tarkastaa kilpakärryjen kunto – näin taataan ohjastajille turvallinen työympäristö sekä vähennetään onnettomuusriskiä.

Kun tarkastat kilpakärryjä, seuraava viiden kohdan "tsekkausohjelma" toimii hyvänä apuna:

  1. AISOJEN KUNTO. Kuntoa voi testata taivuttamalla aisoja ulos- ja sisäänpäin sekä ylös- ja alaspäin eritahtisesti. Tarkista myös aisojen ja rungon kiinnityskohdan kunto sekä aisojen sivutukien riittävä kireys.
  2. HITSAUSSAUMOJEN JA MAALIPINNAN KUNTO. Onko havaittavissa vaurioita tai korroosiota, jotka voivat vaikuttaa kärryjen rakenteen heikkenemiseen?
  3. APUAISAT. Apuaisojen etupään ruuvikiinnityksen ja varmuuslenkkien kunnon tarkistus. Ruostuneet ruuvit ja hapertuneet varmuuslenkit on vaihdettava uusiin. Tarkista myös apuaisojen perälenkkien kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.
  4. KÄRRYJEN KIINNITYSPULTIT. Kiinnityspultit tulee olla riittävän kireällä ja ne eivät saa olla ruostuneita. Pulttien tulee olla vaihdettavissa.
  5. RENKAAT. Renkaat tulee olla aina vaihdettavissa – pultit eivät saa olla ruostuneet kiinni! Tarkista myös renkaiden kumiosien ja vanteiden kunto säännöllisesti. Renkaiden mahdollinen haritus/ auraus paljastuu parhaiten, kun kärryihin kohdistetaan painoa. Tarkista myös, että pinnasuojat ovat ehjät.

Muuta tärkeää huomioitavaa:

Kaikki omatoiminen kärryjen mallin muuttaminen, aisojen, haarukoiden ja perän korjaaminen hitsaamalla, liimaamalla tai muulla tavalla on kielletty. Mikäli kärryjä ei ole tehty ns. jenkkikärryiksi, niin niitä ei saa myöskään muuttaa omatoimisesti jenkkikärry-mallisiksi.

Valmentaja vastaa aina viime kädessä siitä, että hänen kärrynsä ovat kilpailukuntoiset!

Myös ohjastajalla on oikeus ja velvollisuus huomauttaa valmentajaa kilpakärryissä mahdollisesti esiintyvistä puutteista. Mikäli kärryissä ilmenee sellainen puute, että ohjastajan työturvallisuus on uhattuna, ohjastaja on velvollinen kieltäytymään ajamasta ko. kärryillä ennen kuin puute on korjattu tai kärryt on vaihdettu toisiin, asianmukaisiin kilpakärryihin.

Pääyhteistyökumppanit

logo_toto.pnglogo_st1.pnglogo_agrimarket_racing.pngHu-7o-logot.pnglogo_lvi_vallo.jpgsiipiveikot_logo.pnglogo_biofarm.pnglogo_blackhorse.pngtilitoimisto-ollikainen.pngvermo.pnguusi hippos.pnglogo_allomeera2.pngwahlsten 1918.png

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla.